Het waarom van een tekstbureau

Wat maakt jou onderscheidend? 

Jij begrijpt wat je zegt, en je collega’s/werknemers ook. Maar je klant? Begrijpt hij wat je zegt en bedoelt? Of gebruik je te veel vakjargon? Waar heeft je klant behoefte aan? Spreek je zijn taal? Hoe goed ken je je klant?

Geef je klant aandacht
Een klant vragen om een referentie, doe je dat snel? En als je het doet, zeggen ze dan tegen jou wat ze tegen een outsider ook zouden zeggen? Een tekstschrijver krijgt vaak meer uit een klant dan jij zelf. Gewoon, door verder te vragen en doordat zij een outsider is. Bovendien heb jij geen tijd voor dit soort dingen. Terwijl je weet dat het heel belangrijk is om je klant aan het woord te laten over jouw bedrijf. Zo geef je je klant trouwens ook de aandacht die hij verdient.

Laat je bedrijf zien
Een tekstschrijver kan meedenken en -schrijven: websitetekst maar ook nieuwsbrieven en blogs. Zorg dat hij/zij jouw bedrijf goed leert kennen. Een goede testschrijver kan goed luisteren maar hoort je ook goed uit als dat nodig is. Zelfs als je denkt dat je alles heel helder voor ogen hebt, of juist niet. Zo kan een tekstschrijver bijdragen aan het vormgeven van missie en visie.

Maak gebruik van kennis
Een professionele tekstschrijver heeft een aantal opdrachtgevers op haar conto staan. Da’s mooi meegenomen. Die ervaring neemt zij namelijk mee naar jou. Wat wel en niet werkt qua tekst, of over jouw branche of je klanten. En natuurlijk een stukje souplesse in het schrijven. Misschien is zo’n tekstschrijver wat duurder dan een ‘hobbyschrijver’ (die vriend- leraar Nederlands? Of je buurjongen – student en op zoek naar een leuk zakcentje), maar zij weet verdomd goed wat ze doet. En is er misschien veel minder uren mee kwijt dan een ‘occasionele’ schrijver.

Maak heldere afspraken
Wees slim en zorg voor een langdurige samenwerking met een tekstschrijver. Dan komen nieuwsbrieven en blogs veel sneller tot stand. Geen idee hoeveel het kost, of moet kosten? Maak een afspraak met je tekstschrijver, bijvoorbeeld 20 uur in de maand schrijfwerk. Bij een krap budget zorg je dat je zelf de onderwerpen aandraagt of het ruwe schrijfwerk doet. Als je zelf snel iets op papier krijgt natuurlijk en er de tijd voor hebt.

Creëer kansen
Een tekstschrijver die blogs voor jou wil maken voor heel weinig geld, is verdacht. Ze is ofwel niet professioneel of behoorlijk eigenwijs. Anders is het wanneer een tekstschrijver weinig geld vraagt en er eerlijk bij vertelt dat ze ervaring wil opdoen in het schrijven van blogs en dat ze dat graag bij jou zou willen leren. Maak gebruik van die ijver. Je helpt er jezelf en de tekstschrijver mee verder.

Meer weten?
Neem gerust contact met me op.