Er was eens…

Vandaag is het ‘Vertel eens een sprookje’ dag.

Lees je mee welk ondernemerssprookje ik schreef?

Wendy en de zeven werksters

In een groot bos vol prachtige bomen loopt Wendy de wandelcoach.

Ze kent er ieder paadje, iedere struik en iedere plant. En ze weet zeker dat wie dit mooie bos zo goed zou kennen als zij, een stuk gelukkiger zou zijn. Ze moet ze alleen nog tegenkomen.

‘Zit jij goed in je vel?’ vraagt ze aan de eerste de beste die ze ziet.
Het is Willem de wandelende tak. Verbaasd kijkt hij haar aan.

‘Of ik goed in mijn vel zit? Natuurlijk!’
‘Maar als iets je niet lekker zit, wat doe je dan?’ vraagt Wendy nieuwsgierig.
‘Wil je dat echt weten?’ vraagt Willem.
‘Jazeker!’, zegt Wendy.
‘Nou, dat zal ik je laten zien.’
Willem gaat op zijn achterste poten staan. Hij haalt diep adem. Zijn velletje glanst in het zonnetje. Ziet Wendy het nu goed? Verschijnt er een barstje op zijn borst?


‘Knap!’ klinkt het ineens.
Het volgende moment valt Willems vel op de grond. Wendy slaakt een gil. Dan gaat haar blik naar Willem. Hij is ongedeerd. Sterker nog, hij is groter geworden.
‘Je moet gewoon van tijd tot tijd uit je vel springen. Daar groei je van’, zegt Willem.
En lachend loopt hij weg, glanzend in zijn spiksplinternieuwe velletje.

Peinzend loopt Wendy verder. Als het zo gemakkelijk is om je goed en gezond te voelen, wie heeft haar methode dan nodig? Ze is zo in gedachten verzonken dat ze het geruis in de rhododendrons niet opmerkt. Totdat er plotseling iets roodbruins uit springt.

Het is Vincent de vos.

Hij gaat pal voor haar staan, midden op het bospad. Met zijn kopje een beetje scheef kijkt hij haar brutaal aan.
‘Wat doe jij hier?’ vraagt hij.
Wendy gaat breed staan. ‘Ik ben wandelcoach en ik help iedereen die last heeft van stress stap voor stap in balans te komen’, zegt ze ferm.


‘Iedereen?’ zegt de vos. Hij lacht spottend. ‘Dat gaat je nooit lukken. De dieren hebben het druk. Veel te druk om met jou te gaan wandelen. Het is nog niet eens lente en iedereen is al nesten en holen aan het maken. En wat denk je dat er gebeurt als de kleine hertjes, konijntjes en de jonge spechten er zijn? Dan is er niet genoeg voedsel. Maar goed, mij hoor je niet klagen’, lacht de vos sluw. ‘Ik scharrel mijn hapje wel bij elkaar.’
En zo plots als hij verscheen, verdwijnt hij ook weer in de struiken.

Wendy rilt. Ze is opgelucht dat Vincent verdwenen is. Met vossen kan je maar beter geen wandeling maken.

Maar hij heeft wel een punt. Wie heeft er tijd voor haar? Ze zucht. Want ze weet wat haar aanpak kan brengen. Dat heeft ze bij de mierenkolonie gezien waarin ze een tijdlang meeliep. De koningin zag wat stress deed met haar werksters en wilde maar al te graag dat dit opgelost werd. Ze zag wat het resultaat was als Wendy een tijdlang haar wandelmethode toepaste. De werksters werden veel gelukkiger en de kolonie ging er veel beter door functioneren.

Sloom lopen zeven mieren langs de boomstronk waarop Wendy is gaan zitten. Afwezig volgt ze de tocht van de diertjes. Ineens gaat ze kaarsrecht zitten.‘Zeg werksters, waar gaan jullie heen?’
Traag draait een van hen zich om. ‘Naar ons nest onder de grond’, antwoordt ze. ‘We wachten tot het warm genoeg is om onze kolonie uit te breiden.’
‘Wil je iets voor me doen?’
Alle zeven werksters knikken gedienstig.
‘Vertel je koningin dat ik jullie kolonie iets kan brengen waardoor jullie allemaal met veel meer plezier werken. Zeg haar dat ik koningin Mira geholpen heb en dat haar kolonie sterker is dan ooit.’
Meteen duiken de mieren het holletje naar het ondergrondse nest in.

Een paar maanden later lopen opvallend veel mieren traag door het bos. Wendy laat ze hun omgeving met andere ogen bekijken. Door de wandelingen ontstaan nieuwe plannen en ideeën.

In de mierennesten onder de grond zijn de ziekenzalen vrijwel leeg. De koningin, de mannetjes en de werksters praten veel met elkaar. Over dat het veel fijner werkt nu ze bewust hebben gekozen voor minder eitjes. Ze hebben minder werkstress en er is meer dan genoeg voedsel. Ze leven nog lang en gelukkig.

En Wendy? Zij werkt nog lang, en gelukkig als wandelcoach ;-).

Wil jij jouw ondernemersverhaal in sprookjestaal? Neem dan contact met me op!