Beste M, hier C

Ons antivirusprogramma is verouderd. En zo kwam het dat onderstaand bericht binnen sijpelde. Geadresseerd aan ‘de Mens’.

Hallo M,

Doe ik het niet voortreffelijk? Begin dit jaar was ik alleen bekend in China en nu al ben ik wereldberoemd. Iedereen praat over mij. Thuis, op straat, in de supermarkt. Wie doet mij dat na?

Pas was jullie minister-president op tv. Jullie moeten niet in de ban raken van mij, was zijn boodschap. Ik ben nieuw en onvoorspelbaar. Ik kan zijn waar jullie zijn zonder dat jullie het merken. Je weet wel, net zoals die camera’s die overal en nergens hangen in winkelcentra en die opnames van jullie maken. Alleen hebben jullie dat verschijnsel oogluikend toegelaten. Later kwamen jullie in opstand en nu zijn er regels voor.

Maar privacy zegt mij niets. Ik klim gewoon van de één op de ander.

Jullie nemen nu afstand van elkaar. ‘Social distancing’ heet dat toch? ‘Dag lieve vriendin!’ ‘Dag collega!’ Jullie zwaaien wat af voor de camera. Bijeenkomsten mogen niet meer. En de komende tijd krijgen jullie lieve oude (o)pa en (o)ma geen bezoek. Komt er misschien een lockdown? Wat een situatie, wat een onzekerheid.

Ik ben met stomheid geslagen. Want jullie kennen mijn voorgangers. S sloeg iets minder hard om zich heen dan ik, maar toch. Het blijft familie. En 100 jaar geleden heeft een voorouder van me gigantisch huisgehouden onder jullie.

En toch is mij geen strobreed in de weg gelegd.

Het meest gekke vind ik nog dat jullie met zijn allen braaf naar de overheid luisteren.

Weet je, ik vind het een beetje zoals het gedogen van een onveilige speeltuin. Een kind klimt in het klimrek, valt en breekt zijn enkel en jij zegt “oh gossie” zonder dat je de stenen stoeptegels vervangt door rubberen exemplaren. Terwijl je weet dat dit botbreuken voorkomt.

Volgzaam leven jullie de maatregelen na en ruimen de ravage op die ik aanricht. Maar ik ben benieuwd wat er gebeurt als ik geen bedreiging meer vorm. Als het normale leven weer begint en jullie klaar zijn met feesten, zoenen en knuffelen. Kakken jullie weer in? Of hebben jullie geleerd van het verleden? Wat doen jullie aan bescherming en roepen jullie de overheid ter verantwoording?

Ik kan je garanderen: wij komen terug. De goeieriken maar ook de gemeneriken. Vinden wij jullie als eerste of zijn jullie ons nu eindelijk te slim af?

De jacht is geopend. Challenge us.

C